SALUBRIZARE DE TOAMNĂ

I.M. AGSV PARTICIPĂ ACTIV LA CAMPANIA DE SALUBRIZARE A MUNICIPIULUI CHIȘINĂU „CURĂȚENIA GENERALĂ DE TOAMNĂ”

Primăria municipiului desfășoară în perioada 16 septembrie – 30 noiembrie 2024 campania de salubrizare a municipiului Chișinău „Curățenia generală de toamnă”.

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” participă activ la această campanie și  în perioada menționată va asigura: colectarea și evacuarea deșeurilor solide colectate de Întreprinderilor Municipale de Gestionare a Fondului Locativ și de Asociațiile de Locatari antrenate în campania de salubrizare; va colecta și evacua, în termene restrânse, frunzelor uscate căzute în perioada menționată; va efectua lucrări de curățenie generală a parcurilor, scuarurilor, aleilor și a zonelor verzi aflate în gestiune; va organiza procesului de plantare a arborilor în zonele verzi din oraș; va organiza procesului de defrișare a arborilor uscați din curțile blocurilor, din parcuri, de pe alei, de pe aliniamentele stradale.

Solicităm locuitorilor și oaspeților capitalei să respecte munca celor angajați în campania de salubrizare și atenționăm că agenții constatatori din cadrul Preturilor municipiului Chișinău vor aplica amenzi persoanelor fizice și persoanelor juridice pentru neasigurarea curățeniei pe teritoriul municipiului Chișinău, în conformitate cu art.181 din Codul contravențional al Republicii Moldova.

La fel, atenționează populația despre interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale și atenționează că se vor efectua controale în acest sens. Conform legislației în vigoare, arderea frunzelor și deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice. 

În același timp, amintim că în conformitate cu HG nr 967/2018 titularii drepturilor de proprietate, de posesiune, ori de folosință asupra terenului sunt responsabili de combaterea ambroziei. Nerespectarea cadrului normativ stabilit pentru combaterea acestei plante dăunătoare constituie o contravenție și se sancționează conform art. 117 și 405 al Codului Contravențional.

Împreună facem orașul mai verde și mai curat.