COD GALBEN

Î.M. AGSV ATENȚIONEAZĂ ÎN MOD REPETAT LOCUITORII ȘI CONDUCĂTORII AUTO

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că în seara și noaptea zilei de 10 iunie/11 iunie 2024, în intervalul orelor 15.00 – 23.00, pe arii extinse ale teritoriului Republicii Moldova se instaurează Cod Galben de instabilitate atmosferică.

Astfel, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-45 l/m2 și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În contextul în care meteorologii prognozează vijelii și ploi abundente, Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” atenționează că, potrivit scării Beaufort a intensității vântului și a eventualelor consecințe, viteza vântului de 15-20 m/s este considerată vijelie care poate rupe ramurile groase ale copacilor și produce căderi ale crengilor pe trotuare și carosabil.
De asemenea, ploile abundente îngreunează coronamentul arborilor și pot produce rupture ale ramurilor groase ale arborilor.
Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” atrage ATENȚIA conducătorilor auto, în mod repetat, să parcheze autovehiculele doar în locuri de parcare special amenajate și să evite staționarea în apropierea arborilor.

De asemenea, locuitorii și oaspeții capitalei sunt rugați să dea dovadă de VIGILENȚĂ la deplasarea prin parcuri și pădurile parc.