SALUBRIZAREA DE TOAMNĂ CONTINUĂ

Î.M. AGSV CONTINUĂ CAMPANIA DE SALUBRIZARE DE TOAMNĂ

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” continuă procesul de colectare și transportare a frunzelor la platforma de depozitare.

La fel ca și în anii precedenți, întreprinderea municipală va prelucra o parte din frunzișul colectat pentru transformarea acestuia în compost organic care va fi utilizat în calitate de îngrășământ organic pentru plante și pentru fertilizarea solului.

Atenționăm locuitorii municipiului Chișinău, în mod repetat, să evite arderea frunzelor şi a deşeurilor vegetale, procesul fiind unul care poluează intens aerul și nociv pentru sănătate.

Potrivit Codului Contravențional, persoanele fizice care vor arde frunze, vegetaţie uscată și deșeuri menajere se sancţionează cu amendă de la 600 până la 1 200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 până la 9 000 de lei.

Arderea unei tone de frunze uscate produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni), arderea incompletă a frunzelor determinând apariția a cel puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice dar și substanțe cancerigene.

Rugăm locuitorii municipiului Chișinău, instituțiile publice și societatea civilă se se alăture campaniei de salubrizare, astfel, împreună, să facem orașul mai verde și mai curat.