HIDRATAREA SOLULUI

Î.M. „AGSV” ÎNTREPRINDE ACȚIUNI DE HIDRATARE ȘI MENȚINERE A UMIDITĂȚII ARBORILOR DIN TERENURILE GESTIONATE


Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” întreprinde, în această perioadă de secetă, acțiuni de hidratare și menținere a umidității arborilor din parcuri, grădini publice, scuaruri și aliniamentele stradale ale orașului, în special acolo unde, în perioada ultimilor doi-trei ani, au fost plantați arbori tineri.

Astfel, muncitorii întreprinderii municipale execută lucrări de fertilizare a luncilor arborilor, administrează cantități excesive de apă și le acoperă cu materiale organice (scoarță de arbori exfoliată natural și resturi vegetale derivate de la lucrările de cosire) care împiedică evaporarea rapidă a apei și protejează sistemul radicular al arborilor împotriva temperaturilor extrem de ridicate. Această operațiune, în termeni științifici – mulcirea solului – combate deshidratarea și oferă inclusiv un aspect estetic.


În același timp, lucrătorii întreprinderii continuă activitățile zilnice de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi aflate în gestiune. Aleile din grădinile publice și parcuri sunt măturate iar în petele floricole continuă acțiunile de îngrijire a florilor anuale și multi anuale prin tunderea și plivirea acestora, afânarea solului și udare.

De asemenea, pe timp de zi și de noapte, concomitent cu udarea vegetației sunt continuate activitățile de combatere chimică a bolilor și dăunătorilor la flori, arbori și arbuști și se întreprinde tratamentul mecanic și chimic împotriva ambroziei.

Municipiul Chișinău poate fi mai verde și mai frumos doar prin eforturi comune. Solicităm locuitorilor și oaspeților capitalei să ia atitudine împotriva celor care sustrag flori ori vandalizează mobilierul urban prezent în parcuri. Vă amintim că apelul la 112 este gratuit și acest serviciu este mereu disponibil.