PLANTĂRILE DE ARBORI SCHIMBĂ FAȚA CHIȘINĂULUI

PLANTĂRILE DE ARBORI SCHIMBĂ FAȚA CHIȘINĂULUI

Primarul Ion Ceban a dat startul Campaniei de plantare în capitală care va dura până la finele lunii noiembrie. Este o perioadă cu condiţii climaterice optimale pentru plantări, încât materialul săditor să se dezvolte conform rigorilor naturii şi să avem spaţiile verzi pe care ni le dorim.

În această perioadă vor fi plantaţi circa 60000 de puieţi iar astăzi au fost deja plantaţi 11000 de arbori cu efortul a 1000 de persoane din cadrul structurilor de stat şi private, instituţiilor de învăţământ şi activiştilor civici. Conform edilului capitalei, cu eforturi sporite, vom reuşi până în 2035 să transformăm Chişinăul în cea mai verde capitală europeană.

Municipalitatea Chişinăului, prin aceste acţiuni, se aliniază cu dezideratele internaţionale de reducere a emisiile de carbon, protocolului de la Kyoto şi conform Conferinței Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Pentru a avea un oraş verde se pune accent, inclusiv, pe specii de foioase precum plopul şi salcâmul care se dezvoltă mai repede şi sunt mai puţin pretenţioase.

Plopul asigură stocarea de bioxid de carbon şi purificarea aerului. Este o specie cu o valoare peisajeră deosebită.

Salcâmul este o specie energetică cunoscută cu rapiditate de creştere şi durabilitate a lemnului şi proprietăţi medicinale. Mai este şi un foarte bun melifer, care va atrage entomofauna şi astfel se va contribui la conservarea speciilor de faună şi la mărirea acestor populaţii. Unele specii în special bondarii, albinele sălbatice, albinele domestice au un rol deosebit în conservarea biodiversităţii şi asigurarea acesteia prin polenizare.

Victoria Covali directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi” a menţionat că identificarea suprafeţelor parcurse cu lucrări de plantare din parcurile şi parcurile-păduri ale capitalei ar urma să asigure continuitatea habitatelor şi realizarea coridoarelor verzi ce vor stimula o migrare mai bună a speciilor şi crearea de noi habitate şi dezvoltarea lor.

Acţiunile de pe acest segment se înscriu armonios în strategia „Chişinăul – oraş verde”, dar şi în alte acte, inclusiv internaţionale şi ne ajută să avem un Chişinău verde, confortabil şi prietenos pentru fiecare locuitor sau oaspete al capitalei.

Campania de plantare va dura până la sfârşitul lunii noiembrie şi prin participare activă şi cooperare exemplară, reuşim să înverzim capitala şi să contribuim la stoparea schimbărilor climatice.